ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Κύριοι Υπουργοί,

Φίλες και Φίλοι,
Αρχικά να σας καλωσορίσω στα Γιάννενα, την πρωτεύουσα της Ηπείρου η οποία έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για την αυτοδιοίκηση και να ευχαριστήσω τη Διοίκηση για την επιλογή της.
Συνηθίζουμε το τελευταίο διάστημα να λέμε ότι η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο.
Διαχρονικά βέβαια συνηθιζόταν να διατυπώνεται η άποψη αυτή.
Σήμερα όμως νομίζω πως πραγματικά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι καθώς πέραν των οικονομικών κι άλλων δομικών προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια και τα οποία δυστυχώς αυξάνονται είμαστε μπροστά και σε μια πρόκληση σε αχαρτογράφητα όμως νερά.
Μιλάω για την περίφημη αλλαγή του Καλλικράτη η οποία ωστόσο μέχρι και σήμερα παραμένει ένα θολό τοπίο, δυσχαιρένοντας έτσι ακόμα περισσότερο την καθημερινή μάχη που δίνουν οι Δήμοι για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας αλλά και του σχεδίου τους για το μέλλον.
Δυστυχώς όμως κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες κι εμείς δε σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων.
Επί 2,5 χρόνια δεν είχαμε στο νου μας την επεξεργασία θέσεων και την συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να πετύχει μια μεταρρύθμιση που θα ικανοποιούσε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις δικές μας απαιτήσεις.
Η αυτοδιοίκηση οφείλει να μην είναι ποτέ φιλοκυβερνητική αλλά ούτε και αντικυβερνητική.
Η αυτοδιοίκηση πρέπει να χαράσσει αυτόνομες πολιτικές και να δίνει τη μάχη της γι’ αυτές.
Κι έτσι σήμερα ο μεγάλος νικητής της αντιπαράθεσης είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση.
Μια κυβέρνηση που δεν αντιμετώπισε με τον δέοντα σεβασμό τα θέματα αυτοδιοίκησης και έδειξε απραξία στο μεγάλο θέμα της μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μια κυβέρνηση που συνέχισε στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες, μεταβιβάζοντας συνεχώς νέες αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς όμως τους ανάλογους πόρους.
Επί δύο χρόνια περιμένουμε το Υπουργείο να μας παρουσιάσει την πρότασή του για το νέο χάρτη της αυτοδιοίκησης και αυτό πηγαίνει από Φθινόπωρο σε Χειμώνα και από Άνοιξη σε Καλοκαίρι.
Η κυβερνητική πολιτική ήταν και συνεχίζει να είναι ανύπαρκτη καθώς ξεκίνησε μια διαδικασία αναθεώρησης του Καλλικράτη με μία και μοναδική θέση, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Και το χειρότερο είναι ότι 2,5 χρόνια μετά εξακολουθούμε να μην ξέρουμε προς τα πού θέλει να πάει την Τοπική Αυτοδιοίκηση:
- Στο μεγάλο θέμα της κατηγοριοποίησης των Δήμων δεν έχει γίνει καμία πρόοδος.
- Στο θέμα του εκλογικού συστήματος καμία μελέτη και παρουσίαση των εκλογικών συστημάτων άλλων χωρών της Ευρώπης δεν έχει παρουσιαστεί από την ΚΕΔΕ για να συζητήσουμε σοβαρά με το Υπουργείο. Έτσι μένουμε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο παλιό εκλογικό σύστημα με τις μεγάλες αντικειμενικές αδυναμίες σε ότι αφορά την αντιπροσωπευτικότητα και την απλή αναλογική που όλοι φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία.
- Στο θέμα της αυτοτέλειας των οικονομικών της αυτοδιοίκησης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νέα γενιά παρακρατηθέντων αλλά και τους πόρους της από το 2020 και μετά, από το αν θα πάρουμε επιπρόσθετα τους ΚΑΠ ή μέρος του ΕΝΦΙΑ, επίσης δεν έχουμε ιδέα.
- Τέλος το πώς σκέφτεται το Υπουργείο Εσωτερικών να διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης επίσης τίποτα δεν μας έχει παρουσιαστεί.
Πιστεύω ότι με βάση τα παραπάνω πρέπει στο συνέδριό μας να θέσουμε τα θέματα σε μια ρεαλιστική βάση με κύριο στοιχείο αποφάσεις και ενέργειες που θα προσδιορίζουν ξεκάθαρα τις θέσεις μας, έτσι ώστε να αποτελούμε αξιόπιστους και αξιόμαχους συνομιλητές στον αγώνα για τη διαμόρφωση της επόμενης μέρας υπέρ της αυτοδιοίκησης, υπέρ των πολιτών.
Μ’ αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στα Γιάννενα κι εύχομαι οι εργασίες του συνεδρίου μας να είναι εποικοδομητικές.
Σας ευχαριστώ