ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα

Αγαπητοί Συνάδελφοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι
Ο διάλογος στην Αυτοδιοίκηση και το επικείμενο Συνέδριο μας στη Θεσσαλονίκη, μας βρίσκουν σε μια χρονική περίοδο που θα τη χαρακτήριζα κρίσιμη. Κομβική.
Τόσο εξαιτίας του γενικότερου περιβάλλοντος για τη χώρα και κατά συνέπεια για την Αυτοδιοίκηση, μέσα στο οποίο διεξάγονται , όσο κι εξαιτίας του γεγονότος ότι καίρια ζητήματα που τα θέτουμε για πολλά χρόνια στην κεντρική διοίκηση και τα συζητάμε μεταξύ μας, έχουν πλέον ωριμάσει. Είναι μονόδρομος η προώθηση τους, αν θέλουμε να βλέπουμε στο μέλλον.
Γιατί μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον, αν θέλουμε να δούμε μπροστά, το ζητούμενο δεν είναι απλά να επιβιώνει η Αυτοδιοίκηση μέρα με τη μέρα (που τίθεται πλέον και τέτοιο ζήτημα) αλλά να δημιουργεί συνθήκες ανάτασης των τοπικών οικονομιών -και κατά συνέπεια της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας – να μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί, να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα για το νέο ΕΣΠΑ, απ’ όπου θα έρθουν οι πόροι.
Αν απλά διαχειριζόμαστε τη μιζέρια, τότε δεν αποτελούμε κι εμείς παρά έναν ακόμη κρίκο στην μακριά αλυσίδα της κρίσης.
Που βρισκόμαστε σήμερα και ποιες είναι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις; Έχει σημασία να το γνωρίζουμε γιατί σε λίγες μέρες πάμε στο συνέδριο μας.
Ανοίγει, λοιπόν, από την κυβέρνηση ένας διάλογος, μια δημόσια διαβούλευση, για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και την ίδια ώρα τον περιορίζει στην αναμόρφωση του Καλλικράτη και το εκλογικό σύστημα για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.
Εν τω μεταξύ αιφνιδιαζόμαστε για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, πληροφορούμενοι την πρόβλεψη για νέες μειώσεις των πόρων της Αυτοδιοίκησης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.
Σα να μην είναι ήδη αρκετό ότι στα χρόνια του μνημονίου έχουμε ήδη υποστεί μια μείωση των πόρων μας πάνω από 60%.
Την ίδια ώρα μαθαίνουμε πως κατά πάσα … βεβαιότητα, αποσύρεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που θα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο της Αυτοδιοίκησης.
Δεν ξέρω αν το «μπλοκάρισε» η τρόικα όπως φημολογούνταν ή αν ο νέος Υπουργός θέλει να το ξαναδεί εξ’ αρχής. Εκείνο όμως που ξέρουμε όλοι μας, είναι ότι με τον προηγούμενο Υπουργό η διαβούλευση είχε ολοκληρωθεί, το νομοσχέδιο είχε φτάσει σε έναν τελικό βαθμό ωριμότητα και το πιο ουσιαστικό για μας είναι ότι αντιμετώπιζε πολύ σημαντικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, κάτι που ζητούσαμε επιτακτικά να γίνει.
Συνάδελφοι , σε αυτή τη λογική, θα ήταν λάθος μας να παρασυρθούμε σε ένα διάλογο που θα επικεντρώνεται στο επί μέρους – αναμόρφωση Καλλικράτη και εκλογικό σύστημα – και να μην επιμείνουμε στη συζήτηση επί του συνόλου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Όπως ξαναείπα, θα ήταν σα να πετάμε τη μπάλα στην κερκίδα αν συμμετέχουμε σε ένα διάλογο χωρίς η κυβέρνηση να έχει ξεκάθαρη, σαφέστατη, καταγεγραμμένη και κατατεθειμένη άποψη
-για το τι σημαίνει συνολικά η Διοικητική Μεταρρύθμιση,
-πως κατοχυρώνεται και ποιος είναι ο διακριτός ρόλος Κράτους, Περιφέρειας, Δήμου,
-πως διασφαλίζονται και πως κατοχυρώνονται οι πόροι, για να ανταποκριθεί ο κάθε ένας στο ρόλο και τις αρμοδιότητες του και πως διασφαλίζεται η οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης.
Τι νόημα έχει να συζητήσουμε με ποιο σύστημα θα κάνουμε τις εκλογές σε τρία χρόνια, όταν δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο;
Τι νόημα έχει να συζητήσουμε μόνο τις βελτιώσεις στον Καλλικράτη - που ασυζητητί είναι αναγκαίες – όταν για παράδειγμα σταματάνε για μήνες οι δημοπρατήσεις των έργων μας, γιατί περιμένουμε μια εγκύκλιο που δεν εκδίδεται από το Υπουργείο.
Θέλουμε το διάλογο με την κυβέρνηση; Σαφέστατα και τον θέλουμε!
Αλλά έναν ειλικρινή διάλογο, έναν διάλογο εμπιστοσύνης, με ανοιχτά χαρτιά και ξεκάθαρες διατυπωμένες θέσεις επί του συνόλου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Και θα προσθέσω και κάτι ακόμη: Για να υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν θα πρέπει να υπάρχουν συνεχώς δυσάρεστοι αιφνιδιασμοί. Γιατί αυτό το βιώνει συνεχώς η Αυτοδιοίκηση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, όπου συνήθως οι αιφνιδιασμοί έχουν να κάνουν με μειώσεις πόρων, είτε απευθείας είτε με την υπερφορολόγηση των Δήμων και τα έκτακτα χαράτσια.

Αγαπητοί συνάδελφοι
Το πιστεύω ακράδαντα και το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία, πως η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην έξοδο από την κρίση, που στραγγαλίζει την κοινωνία, τους Δήμους, τη χώρα.
Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια, σε αυτή τη λαίλαπα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι Δήμοι μας είναι αυτοί που διαδραμάτισαν πρωταρχικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της στήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.
Αναλάβαμε δράσεις και πρωτοβουλίες που στήριξαν τη δοκιμαζόμενη κοινωνία μας, χρηματοδοτώντας τες από τους δικούς μας, διαρκώς μειούμενους πόρους. Καλύπτοντας κενά και αδυναμίες του κράτους.
Για να υπάρξουν όμως οι συνθήκες μιας πραγματικής διεξόδου από την κρίση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες που κινητοποιούν την τοπική αγορά, δημιουργούν θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις ανάτασης.

Για να συμβεί αυτό είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε τα θεσμικά και οικονομικά «εργαλεία» που πρέπει να έχει στη διάθεση του ένας σύγχρονος Δήμος.

Σας ευχαριστώ