ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ομιλία Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα

Αξιότιμε Αντιδήμαρχε

Αγαπητοί προσκεκλημένοι από την Θεσσαλονίκη

Με διπλή χαρά σας καλωσορίζω στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Αφενός υποδεχόμαστε φίλους με τους οποίους θα συνεργαστούμε έχοντας κοινή στόχευση.

Αφετέρου οι δύο Δήμοι Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης επισημοποιούμε τη συνεργασία με το Μνημόνιο Συνεργασίας που θα τεθεί και στα δύο δημοτικά συμβούλια.

Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα συγκροτούν στην ουσία μια «συμμαχία» για την τουριστική στρατηγική που στοχεύει στη δημιουργία ενός Τουριστικού Τόξου και στην καθιέρωση του ζωτικού χώρου που εκτείνεται μεταξύ των Δήμων μας σε έναν σταθερό Τουριστικό Πόλο Έλξης.  

Για να καταλήξουμε σήμερα εδώ, έχει προηγηθεί τους τελευταίους μια συνεχής διαβούλευση, τόσο μεταξύ εμού και του φίλου Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, όσο και μεταξύ των συνεργατών μας.

Δε σας κρύβω ότι ως Δημοτική Αρχή επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή αυτή την προσέγγιση με τη Θεσσαλονίκη. Γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει κάνει μια συστηματική δουλειά που αποδίδει καρπούς και οι επαγγελματίες της πόλης έχουν αναπτύξει καλές πρακτικές που έφεραν απτά αποτελέσματα. Υπάρχει δηλαδή μια τεχνογνωσία.

Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν διερευνήσαμε -με την πλέον θετική διάθεση - τις δυνατότητες συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως η Εγνατία οδός έφερε πολύ κοντά πλέον, δύο περιοχές με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, ανοίγοντας διάπλατα τη δυνατότητα συμπράξεων και κοινής δράσης που θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη και για τις δύο περιοχές μας.

Γιάννενα και Θεσσαλονίκη είναι δύο πόλεις με πολυπολιτισμική ταυτότητα και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Με ιστορία αιώνων που αποτυπώνεται όχι μόνο «στην ψυχή» των πόλεων μας, αλλά και στα μνημεία που μπορεί και σήμερα να θαυμάσει ο επισκέπτης.

Δυο περιοχές με φυσικό κάλος, ιδιαίτερη γαστρονομία και δυνατότητα να προσφέρουν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες στον επισκέπτη.

Θεσσαλονίκη και Γιάννενα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε και να υλοποιήσουμε μια κοινή στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη.

Επενδύουμε σε αυτό που ονομάζει ο Γιάννης Μπουτάρης  «διπλωματία των πόλεων».

Κι εγώ προσθέτω σε αυτό πως οι Δήμοι θα πρέπει να ξεδιπλώσουν την ευρηματικότητα τους, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου λόγω των συνθηκών, το κράτος δείχνει αδυναμίες.

Έτσι σε μια περίοδο που η πορεία της χώρας και της κοινωνίας προδιαγράφτηκε από τα Μνημόνια, εμείς υπογράφουμε ένα «άλλου τύπου» Μνημόνιο που στοχεύει στην ανάπτυξη.

Με το δικό μας Μνημόνιο Συνεργασίας στοχεύουμε στα εξής πεδία:

  • Σε ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και διαχείρισης φυσικών και πολιτιστικών πόρων των Δήμων με στόχο την τουριστική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
  • Στη διεκδίκηση έργων περιφερειακής ή εθνικής εμβέλειας στην περιοχή.
  • Στην ένταξη έργων σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης.
  • Στη συνεργασία στους τομείς των πολιτιστικών και τουριστικών δράσεων.
  • Στη συνεργασία σε ετήσια προγράμματα προβολής εκδηλώσεων και δράσεων.
  • Στις κοινές δράσεις οίνου και γαστρονομίας.
  • Στη διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων.
  • Στην κοινή διοργάνωση προγραμμάτων επισκέψεων στα μουσεία των πόλεων καθώς και στη μεταξύ συνεργασία αυτών για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
  • Στην εν γένει προβολή, προώθηση και δημοσιότητα των δύο τόπων ως κοινών τουριστικών προορισμών

Για την υλοποίηση αυτών των στοχεύσεων, οι δύο Δήμαρχοι δεσμευτήκαμε να συστήσουμε μια μόνιμη ομάδα εργασίας, πλαισιωμένη από εκπροσώπους και των δύο Δήμων προκειμένου να αξιοποιεί κάθε πρόγραμμα που εξυπηρετεί τη στρατηγική μας.

Κλείνοντας καλωσορίζω και πάλι την αποστολή της Θεσσαλονίκης στα Γιάννενα.

Κάνουμε την αρχή και είμαι σίγουρος ότι έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε από δω και πέρα